torek, 27. oktober 2020

5torri-Falzarego-Tofana

Vsi tuji vodniki opisujejo spust iz koče Averau proti Allegheju kot enega najlepših v Alpah, pa smo šli preverit. Pot smo sestavili mimo 5 torri, ki jih, kot že ime pove, sestavlja pet kamnitih stolpov. Ko sem prišel bliže, me je presenetila velikost, saj sem pričakoval, da so manjši. Pošten zalogaj je tudi vzpon proti koči Averau, ki je vozen le za najbolj natrenirane in tiste, ki imajo veselje vozit po zahtevnih poteh, polnih kamnov in grušča.

Spust se prične po smučišču, nato pa prečka melišče in to je edini malo bolj nezanimiv del. Nadaljevanje je resnično pravljično in primerno za vsakogar. Steza se lepo vije mimo skalnih blokov in okoli macesnov, za vsakim ovinkom se odpirajo novi pogledi, najlepši seveda na Marmolado. Originalna Strada de la Vena gre direktno na jug, mi pa smo zavili desno proti prelazu Falzarego, saj smo načrtovali pogledati steze pod južnimi stenami Tofane. Šli smo na slepo, saj opisov nisem našel nikjer (sedaj je posneta na google street wiev). Steza gre gor in dol, vmes ima nekaj zahtevnih detajlov, zahteven je tudi spust in tudi norih razgledov ne manjka in na koncu lahko napišem, da je vredna ponovitve. 

 GPS sled






















 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...