četrtek, 14. avgust 2014

zahodno Pohorje

Tura med Roglo in Kopami spada med prve, ki sem jih opravil ob začetku turnega kolesarjenja (ko tega imena še ni bilo), vendar kljub večkrat izpeljani turi, nisem našel nobenega pametnega spusta. Sicer pa takrat niti v sanjah še nisem mislil, da je možno izvesti vzpone in spuste po stezah, ki jih vozim sedaj. Zahvaljujoč internetu in napredku tehnike, pa se je tudi to spremenilo in opisana tura s startom in ciljem v Mislinji, v kombinaciji s prečnico med Roglo in Kopami, ponuja odlično MTB izkušnjo.

Tokratno turo sem načrtoval tako, da pelje čim več po stezah oz. kolovozih in vzpon iz Mislinje preko Komisije ponuja ravno to. Prične se sicer z asfaltom, kmalu pa nas markacije usmerijo direktno v gozd in zaradi ustreznega naklona je vozno skoraj vse (ocena S5, mesta S6). Del med Roglo in Črnim vrhom je seveda tisto najlepše, kar lahko ponuja gorsko kolesarjenje, saj kolesarimo po grebenu, nedaleč od Lovrenških jezer in po odprtih planjavah vršnega grebena Pohorja. Le to je zaradi starih kamnin (tonalit) posebnost med slovenskmi gorami, saj zaradi trdnosti voda ne pronica v zemljo, kar je oblikovalo pokrajino, polno jezer, potočkov in barij, ki je zelo podobna norveškim planotam. 

Spust sem izvedel po peš poti iz Črnega vrha v Mislinjo, ki ponuja malo več kolovozov in makadama, vendar je še sprejemljiv (S3). Sicer pa mislim, da bi bila (z rahlimi obvozi navzgor), tura v obratni smeri lepša, predvsem zaradi lepšega spusta, ki poteka v večji meri po stezah, kot tisti iz Črnega vrha.  

Ocena:

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 

ture v bližini:




na travnikih vzhodno od Kraguljišča je precej bolj samotno, kot na tistih proti Lovrenškim jezerom

proti Lovrenškim jezerom

nadaljevanje proti Ribniški koči

mimo gorskih kmetij in pašnikov proti Mislinji




 

 


3 komentarji:

  1. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Najlepši spust je, da greš naprej do Partizanke ter se po peš poti spustiš v SG. Del spusta gre po peš poti SG-Kremžarjev vrh..

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljeni. Hvala za link in opis. Je pomagal pri tem, da sem z otroki (delno) prekolesaril Pohorje, kakšna zadeva je bila predolga tako prvi, kot drugi dan, sploh za Areh mi je žal, ker smo bili čisto blizu, amapk včasih je potrebno tudi obrniti.
    Vsekakor pa je glavni razlog tega komentarja info glede spusta z Rogle v Mislinjo - spust je odličen. Ves čas se da slediti markirani poti - torej vaš zadnji stavek res drži. Spust je opravila tudi 11 letna hčerka, ki sicer trenira XC, samo je tudi ona na polno uživala.
    Še link poti, ki smo jih opravili:
    https://drive.google.com/open?id=14qZ6GrG5mcvqjpP7RGJD5J1CIflZkRjU

    OdgovoriIzbriši

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...