nedelja, 20. november 2011

Kraški rob z okolico

Kraški rob je naravna meja med toplejšim, morskim delom primorja in med hladnejšim, višjim zalednim delom. Zaradi geologije je nastala zanimiva kraška planota, ki se stopničasto spušča v dolino Rižane in območje ponuja številne možnosti rekreacije, od sprehodov, pohodništva, plezanja in kolesarjenja. Z nekaj prekinitve rob poteka od Italije in skoraj vse do Učke, do sedaj pa sem raziskal del med Črnim kalom in Lipnikom. Zaradi ugodne zavetrne lege so doline pod robom poseljene že od nekdaj in z roba se poleg lepih razgledov na morje in črnokalski viadukt ponujajo tudi lepi razgledi na številne gradove in slikovite vasi, vključno z Hrastovljami. Tura je ena redkih, ki ponuja zahtevno, tehnično, večurno kolesarjenje tako blizu naseljenim področjem. Prednost celotnega območja je seveda tudi klima in ko na celini vladata megla in mraz, se imamo na tem koncu lahko zelo lepo.

Območje je mogoče obdelati v večih variantah, v opisanih dveh turah pa so po mojem mnenju vključeni vsi najbolj zanimivi detajli. Manjkata mogoče Socerb in Hrastovlje z znamenito cerkvico, ki pa bosta ostala za tretji obisk, saj so ture kar naporne in  vsega ne gre obdelati v eni turi.

1. Črni kal-kraški rob-Podgorje-Slavnik in nazaj (zelena linija na karti)

Kraški rob od Črnega kala do ceste iz Prapreč je vozen v obe smeri, vendar je potrebno poudariti, da je vožnja zelo zahtevna. Ves čas vozimo po stezi s štrlečimi kamni in ščitniki so priporočljivi, seveda so razgledi prekrasni. Nadaljevanje po kraški planoti do Podgorja in vzpon na Slavnik je dolgočasno, spust je kratek, vendar zanimiv in tekoč. Nadaljujemo lahko po alternativni poti nazaj na rob ali pa proti Kojniku in Goliču, kar je opisano v nadaljevanju.

zahtevnost vzpona: V3 (Podgorje-Slavnik)
zanimivost prečenja: P5/5 (Črni kal-cesta za Prapreče)
zahtevnost spusta: S4 (Slavnik-Podgorje)


2. Črni kal-kraški rob-Golič-Lipnik-Zazid (rdeča linija na karti)

Prej opisano prečenje nadaljujemo s kratkim spustom na teraso nad Podpečjo, kjer se odpre čudovit pogled na spodaj ležečo vas in obrambni stolp, malo dalje v dolini pa tudi na Hrastovlje z znano cerkvico v obzidju. Nadaljujemo po cesti na greben med Kojnikom in Kavčičem, ki je s svojimi kopastimi travniškimi vrhovi edinstven v Sloveniji in bolj spominja na ameriške prerije. Vsekakor vredno obiska. Z Lipnika se sprva po zahtevnejši stezi, ki preide v tekočo traktorsko pot, spustimo v vas Zazid, ki si jo tudi velja ogledati. Od tu smo se zaradi pomanjkanja časa spustili po cesti nazaj na izhodišče, vsekakor pa bomo enkrat nadaljevali preko planote Jerebine po stezah vse do Hrastovelj.

zahtevnost vzpona: V2 (kraški rob-Kojnik, zadnji vzpon na Golič S6)
zanimivost prečenja: P5/5 (rob med Črnim kalom in Popečjo)
                               P/5/5 (Kojnik-Golič-Lipnik)
zahtevnost spusta: S4 (Lipnik-ž.p. Zazid)

Ture v okolici:



GPS Sled


pričetek prečenja nad Črnim kalom

kolo - vlak - avto - ladja:)

zelo lep del  prečanja na Podpečjo

še en pogled proti Črnemu kalu

nadaljevanja proti Goliču poteka po, za Slovenijo neobičajni travnati gorski pokrajini

zelo zahteven, zadnji vzpon na Golič

2 komentarja:

  1. Pozdravljen Damjan!

    Najprej čestitke in pohvale za zanimiv in zgledno urejen spletni dnevnik - marsikatera ideja se porodi ob njegovem prebiranju :)

    Glede kraškega roba imam samo en mini komentar - tukaj lahko (poleg opisanih) najdeš RES ogromno število lepih in zahtevnih stezic, ki se prepletajo na relativno majhnem območju, nudijo pa možnost sestavljanja lepih, dolgih in zahtevnih MTB tur. Sploh, če dodaš še sosednji Hrvaško in Italijo :) Zadnjih par let je to moj stalni zimsko-kolesrski poligon, ogromno sem raziskoval terene in kar ne morem se jih naveličati :) Nekaj zanimivejših varjant je na tej povezavi (seveda se jih da sestavljati v poljubne kombinacije preko in vzdolž večih stopenj kraškega roba): http://goo.gl/5gF5pR

    Če te zanima - v zadnjem času beležim kakšna zanimivejša kolesarska potepanja tudi na fb-strani Goni.se.

    Lp in mogoče se kdaj srečamo kje na biciklu!

    Matic

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljen, hvala za pohvale, tudi meni je Kraški rob in okolica zelo zanimiv, hvala tudi za info o tvojih reportažah, mislim da mi bo pri načrtovanju v veliko pomoč.

      Izbriši

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...