nedelja, 25. oktober 2015

Razor-Dobrenjščica

Staremu opisu so dodane nove fotke...

Po mojem mnenju najlepša tura v Sloveniji in ena najlepših v Alpah, odlikuje jo izjemna prečnica od planine Razor do Dobrenjščice in zanimiv in dokaj zahteven spust do izvira Tolminke. O turi je na internetu napisanih že veliko reportaž, zato kaj novega ni dodati. Prečnico lahko načrtujemo v veliko kombinacijah tur, vozna je v obe smeri, pristopov nanjo je veliko in dve najlepši kombinaciji sta opisani tudi na tej strani.

  • Ljubinj-Sela nad Podmelcem-planina Temna brda-Lom-Razor-Kal-Dobrenjščica-izvir Tolminke (modra linija na karti)
Obvoz okoli Kobilje glave je zanimiv in precej manj obiskan, zaradi mulatjere nad vasjo Sela nad podmelcem pa zahteva več kondicije, kot direkten vzpon preko planine Stador; Ocena V4 (pod planino Temna brda V5)

Zanimivost prečenja: P5/5; lepšega prečenja ne poznam, primerljivo je z znamenitim Bindervegom, zlasti od planine Kal do Dobrenjščice je izredno razgledno, na mestih je sicer potrebno za nekaj metrov sestopiti, kar pa ne moti.

Zahtevnost spusta: S6 (nekdanja mulatjera se je spremenila v ozko stezico, mestoma zelo prepadno, vendar v celoti vozno; v dolini je priporočljivo najti zanimivo stezo ob Tolminki ki je obširno opisana na Jiržijevi strani v komentarjih)

GPS sled in fotomaterial

Ocena

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 




pričetek na planini Razor

prvi del poti proti Kalu je lepo po ravnem

pogled nazaj proti planini Razor

prehodov hudournikov je kar precej, vendar noben ni kritičen

proti planini Kal je precej naporno, kljub temu gre v celoti s kolesom

na planini pa je vse poplačano

piva gor ni za pričakovati, čeprav bi pasalo:)

nato pa se odprejo pogledi proti Krnu

in pričetek najlepšega dela:)

na polovici prečnice je potrebno preko malo bolj zahtevnega in izpostavljenega hudournika







pogled proti Prehodcem in novim izzivom, ki bodo počakali na drugo priložnost

spust



  • Tolminske Ravne-Razor-Kal-Dobrenjščica-Prehodci-mimo Krnskega jezera v Lepeno (rdeča linija na karti)

Tudi vzpon preko Tolminskih Raven je zanimiv in zelo raznolik, zahteva precej napora po mulatjeri med Ravnami in Razorjem (V6, ostalo V3). Če se želimo mulatjeri izogniti v celoti, se do Razorja povzpnemo po cesti iz Ljubinja. Prečnica do Dobrenjščice je opisana zgoraj, nadaljevanje je enako dramatično, obkroža nas čudovita pokrajina, lepi razgledi, izpostavljena potka, pogled na divje kamite plazove v dolini Tolminke in tudi precej naporen, vendar skoraj v celoti vozen vzpon na Prehodce (tudi ta del je P5). Spust proti Koči pri Krnskem jezeru je lahek in simpatična predpriprava na kamniti rokenrol do Lepene, kjer je potrebna velika zbranost, kondicija, pogum in znanje (S6).

Ocena

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 

2 komentarja:

  1. Živjo Damjan! Koliko časa pa traja tura za "povprečnega MTB bajkerja"? Hvala in lp, David

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljen, trajanje ture je relativno, če imaš solidno kondicijo (kar jo za tako turo moraš imeti), potem računaj cca 400 višincev na uro na vzponu, prečenje cca 2,5 ure in spust 1 ura. Zaraven so še postanki za hrano in fotografiranje..

      Izbriši

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...