nedelja, 17. oktober 2021

Jepca 2021

Ponovitev že večkrat obiskane čudovite potke iz sedla Jepca v dolino Belce. 

Steza je še vedno ena lepših, predvsem pa zahtevnejših v Sloveniji. Sedaj, ko je cesta po dolini Belce zaprta, se mi zdi, da je še bolj samotna. Tokrat smo jo obiskali iz avstrijske smeri, saj gor pelje cesta, hkrati pa se ob njej v dolino spusti tudi steza, ki smo jo koristno uporabili ob povratku. Da ne bomo vedno hvalili naše severne sosede, naj dodam, da toliko prepovedi za vožnjo z vozili levo in desno od ceste, nisem videl še nikjer, imajo celo prepoved vožnje s kolesom zjutraj eno uro po sončnem vzhodu in zvečer eno uro pred zahodom... Jasne razlage za takšne prepovedi ne vidim.

Turo smo opravili zlasti zaradi spusta v Belco. Opisov v zadnjih letih ni bilo, upam da bolj zaradi odrezanosti le tega, kot zato, ker ga nihče več ne vozi. Za tiste, ki ste imeli podobno dilemo kot jaz, naj sporočim, da je še vedno odličen in vreden ponovitve (S6). Do njega je pot sicer malo naokoli, toda se splača. 

Na koncu še komentar ceste iz Belce, ki je zadnja leta zaprta. Kako izgleda spodnji del ceste (od stika s potjo dol) ne vem, za zgornji del, do križišča s cesto od sedla proti Tišlerici pa je je vsak dan manj, marsikje je sploh ni več. Postaja vedno bolj zanimiva za AM kolesarje, dol je še vozna, gor pa žal ne več v celoti.

GPX sled

Ture v bližini:

Jepca iz Koroške

Trupejevo Poldne - Jepca


tokratni pogumneži: Tadej, Robi i moja malenkost

Kepa je že v snegu

nekdanja cesta

na nekaterih mestih je postala steza, drugje jo je v celoti pojedel potok
Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...