ponedeljek, 17. oktober 2011

Smrekovec-Loka pod Raduho-Luče

Greben Smrekovca na prvi pogled ne ponuja voznosti, toda v resnici je prava, sicer zelo zahtevna MTB poslastica. Ob primerni vztrajnosti in ustreznem tehničnem znanju tura ponuja prvovrstni užitek. Najlepši del poti se prične od Doma na Smrekovcu, kjer je potrebno najprej strmo zagristi po poti na greben (malo je potrebno peš), kmalu pa se pot izravna in prične se čudovito prečenje po lepi snigli. Če omenjeni klanec prehodiš, potem boš na prečenju veliko ob kolesu:). Ves čas sledimo glavnemu grebenu, pot pa vse do Komna niha le malo gor in dol. Vzponi so kratki, vendar precej zahtevni, včasih je kljub vsemu potrebno malo peš. Za Komnom sledi tehnično zahteven spust, nato pa enako zahteven vzpon na Travnik. Če imamo dovolj, se lahko po zanimivi varianti spusta odpeljemo v Ljubno (zelena sled na karti), sicer nadaljujemo od koče dalje proti planini Vodol in po cesti do koče na Loki. Sledi spust do Luč, ki je mešanica single, kolovozov in gozdnih vlak, v zadnjem delu je potrebno malo pogledati za pravo potjo, saj je že skoraj zapuščena in kaj hitro se lahko v dolino spustiš po asfaltirani cesti, kar je škoda, saj se pot zaključi čisto v dolini.

Tehnični podatki:
  • potek poti: po cesti do doma na Smrekovcu-grebensko prečenje do Travnika-planina Vodol-Loka-Luče
  • zahtevnost vzpona:  V3 
  • ocena prečenja: P4/5 (lepa, ozka stezica, lepi razgledi, motijo občasni sestopi s kolesa)
  • zahtevnost spusta: S5 (zgornji in spodnji del, srednji del poteka po gozdni vlaki S3)
Ocena:
Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 






nasmeh do ušes...





1 komentar:

  1. Lepa tura, ki pa ni za začetnike. Če se nočete izgubiti in narediti dodatnih 200 vm, se za Velikim Travnikom držite desno (gor) :)

    OdgovoriIzbriši

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...