torek, 18. oktober 2011

Bohinj-Vratca-Dobrenjščica

Tura presežnikov... Začne se z vzponom po izredno zahtevni mulatieri na Komno in nadaljuje enako strmo in tehnično zahtevno na Vratca, preval kjer se spustimo na soško stran. Ves čas smo obkroženi z čudovito visokogorsko pokrajino, zaradi višine pot poteka po odprtem in za nore razglede je posrbljeno. Če nam ostane še kaj viška energije, lahko ob poti opazujemo številne pomnike iz prve svetovne vojne, od razpadajočih vojašnic, kavern in navsezadnje tudi mulatiere. Toda najzanimivejše se šele prične, iz Vratc se po razgledni, mestoma tehnično zahtevni in izpostavljni mulatieri spustimo preko Prehodcev in Dobrenjščice v dolino Tolminke. Če imamo čas lahko nadaljujemo prečenje do planine Kal ali še dlje. Povratek lahko kombiniramo z vlakom, s katerim se iz Mosta na Soči čez predor vrnemo v Bohinjsko Bistrico.

Tehnične ocene:
  • zahtevnost vzpona: V7 (nad Komno V6), deli proti koči na Komni so bili zame nevozni
  • prečenje od Prehodcev do Dobrenjščice: P5/5 (tekoča, sicer mestoma zahtevna in izpostavljena mulatiera iz katere se ponujajo nori razgledi)
  • zahtevnost spusta: S5 (mesta S6), zalo lep in tekoč spust

Ocena:

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 

 
mulatiera med Komno in prelazov Vratca

spust pod Prehodci

prečenje proti Dobrenjščici ni za tiste, ki jih je strah višine...


skoraj cesta :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...