ponedeljek, 22. oktober 2012

Porezen

Zelo razgledna tura z dolgim in zanimivim spustom v Hudojužno. Turo sem pričel pri kmetiji Zgaga na cesti Železniki - Petrovo brdo in po makadamu nadaljeval do Jureža, kjer je potreben le majhen spust do nadaljevanja vzpona mimo kmetije Urh in Pavlin. Kmalu se svet odpre in preko obsežnih pašnikov se kar pošteno vzpenjamo po vedno slabši cesti proti vrhu, kamor pripelje skoraj steza. Iz poti se odpirajo lepi razgledi na Spodnje bohinjske gore na severu in po cerkljanskem hribovju na jugu. Pričetek spusta do gozda je bil zaradi mokrega terena netekoč, v nadaljevanju pa je šlo vedno bolje in z užitkom, kljub temu pa sem na enem mestu zaradi strmine in moče še enkrat sestopil za cca 100 metrov. Do avta sem se vrnil po glavni cesti.

Zahtevnost vzpona: V5
Zahtevnost spusta: S4 (začetek do gozda S5, in mesto pod Drnulkom S6, mesto S7)
višinska razlika: 1.467 metrov

Ocena

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 






Že prvotna tura na Porezen je bila zanimiva, tokrat smo jo še izboljšali s spustom z vrha in z dodatkom čudovite mulatjere. Tudi začetek ture smo opravili nekoliko drugače, vzpeli smo se kar iz Petrovega brda in mimo kmetij Podhočar in Majdelc do Jureža. Bližnjica verjetno ni nič lažja od poti preko Zgage, je pa gotovo razglednejša in bolj MTB-jevska. Nadaljevanje ponuja vedno več razgledov na okoliške vrhove in lepo vzdrževane kmetije, na kratko se pokaže tudi Triglav. Proti vrhu se cesta spremeni v mulatjero, ki se postavi kar precej pokonci. Vreme smo imeli prekrasno in prehod čez rob, ko se odprejo pogledi proti južnim bohinjskim goram in dalje vse do Dolomitov, je resnično fascinanten.

Kot trening za mulatjere nad Sočo smo se od koče na vrh po strmi stezi seveda zapeljali (eni bolj, drugi manj) in v nadaljevanju spustili nazaj po vršnm grebenu proti lovski koči, kjer smo na sedlu zavili na čudovito mulatjero, ki preči celotno južno pobočje Porezna. Le ta je v celoti vozna in tudi ustrezno vzdrževana. Spust proti Hudijužni je zanimiv, tokrat sem pod Durnikom sestopil le na delu pred kratko prečnico, na delu pod njo pa je s kratko prekinitvijo šlo v celoti. Kot "poslastica" na celotno turo pa na koncu sledi še 400 višincev vračanja na Petrovo brdo. Tudi to smo zmogli, je pa na koncu veliko bolj pasal pir na sedlu.

Zahtevnost:
  • vzpon: V4 (del od zadnjega sedla do vrha S6)
  • prečenje: P5/5 (prečnica pod Poreznom)
  • spust: S4 (del pod Durnikom S6, mesto S7)

Druge ture v bližini:

Ocena

Dejavnik zabave:
Pokrajina:
Kondicija:
Tehnika:






zadeli smo krasen jesenski dan

proti vrhu se odpre pogled skoraj na vso zahodno Slovenijo

cesta postaja vse slabša, razgledi pa vse lepši


spust z vrha je precej strm, vendar vozen v celoti

prečnica pod Poreznom





tehnične mojstrovine pred 70 leti (mulatjera) in danes (mi junaki:))

od tukaj pa samo še dol...


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...