petek, 31. avgust 2012

Vošca

Če bi me kdo vprašal za nasvet, kam naj gre na lep izlet v okolico Kranjske gore, bi mu svetoval Vošco. Ponaša se s spektakularnim razgledom na celotno verigo Julijcev od Martuljške skupine do Montaža v Italiji, zato me zelo preseneča, da je vrh praktično neznan in tudi oznake do njega so zelo skromne.

Kakor koli, turo sva začela precej nespretno, saj sva izbrala pot do kmetije Jurež, ki je zelo strma in večidel poteka po gozdarski vlaki, skratka nezanimivo. Nadaljevanje po Jermanovem grabnu je bilo za odtenek boljše, cesta je bila utrjena in sestopil sem le 2x za cca 10 metrov. Opisanega dostopa zaradi težavnosti ne bom več ponavljal. Ob prihodu na Blekovo planino se prične lepši del poti, ves čas se izmenjujejo pogledi na sever in jug, višek pa seveda predstavlja prihod na pobočja Vošce z obširnimi travniki in že prej opisanimi razgledi. Nadaljevanje proti Bavhi je enostavno, le cca 50 metrski (dolžinski) vzponček na nizko Bavho sva zopet prehodila. Spust enostaven, vendar lep. Pri navigaciji sta nama pomagala domačina, sicer lastnika koče na sedlu Bavhica, ki sta povedala, da kolesarji na veliko vriskajo, ko peljejo pod njuno kočo in nama povedala, kje zaviti s ceste v gozd.

Zahtevnost vzpona:
  • V7 (do kmetije Jurež in tudi po spodnji poti)
  • V6 (ob potoku Jerman)
Zanimivost Prečenja (od Blekove planine do Nizke Bavhe): P5/5

Zahtevnost spusta: S4

GPS sled

Ture v bližini:


Ocena

Dejavnik zabave: 
Pokrajina:
Kondicija:
Tehnika:


Turo smo v letu 2020 ponovili in podajam kratek update.

Nedvomno je boljši vzpon po spodnji poti na Srednji vrh, čeprav tudi tu ne gre brez zelo strmih odsekov, cca 100 dolžincev je zame nevoznih. Presenetljivo je v zadnjih letih solidno vozen vzpon po Jermanovem grabnu, razen enega kratkega dela je vozno vse.  Na Vošco se je pred leti lahko pripeljalo, sedaj pa poti iz sedla pod predvrhom, ki je šla levo v gozd, nismo več našli. Prečenje od Vošce in nato spust iz Bavhice je še vedno odlično. 

pa še fotografije iz ture 2020 (nižje so fotografije iz ture 2012)


že prvi razgledi na Srednjem vrhu ne razočarajo
že prvi razgledi iz Srednjega vrha ne razočarajo
počivališče ob cesti v Jureževem grabnu

Blekova planina, oskrbnik je prijazen in govori malo slovensko (planina je v Avstriji)

vzpon pod vrhom Blekova je vozen, le zadnje serpentine na predvrh Vošce je potrebno tišat

razgledi za razglednice...

Jalovec v ozadju

še zadnji razgledi, potem pa v gozd...

Fotografije 2012:





razgledi se pričnejo že na Srednjem vrhu

v zadnjem delu zahtevnega vzpona, se vzpon malo umiri

planine so zelo idilične, žal pa skoraj noben stan ni več v uporabi
pričetek najlepšega dela - travniki pod Vošco

proti vrhu

pogled z vrha proti zahodnim Julijcem



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...