sreda, 25. junij 2014

Trupejevo Poldne-Jepca

Absolutno tura presežnikov, tako po kondiciji, tehnični zahtevnosti in lepih razgledih. Tokratni vzpon (V6) iz Srednjega vrha proti Železnici mi ni delal tako velikih težav kot pred dvema letoma, ko sva šla z Borutom na Vošco. Razlog je bolj v 20-zobem zobniku, kot pa v boljši kondiciji. Tokrat smo si na vzponu lahko privoščili še "kreativni počitek":). Kljub vsemu smo do sedla pod Trupejem potrebovali skoraj tri ure.

Nadaljevanje je seveda fenomenalno, zelo tekoče (v nasprotni smeri je potrebno večkrat s kolesa) in tudi samotno, saj smo na celotni turi srečali le dve planinki. Zmotili smo edino svizce na planini Grajščici, na kateri se odpre tudi čudovit razgled na Julijce. Proti Kresišču (V6) in pod Črnim vrhom sledi zahtevnejši odsek, kjer je potrebno za nekaj kratkih vzpončkov sestopiti s kolesa, kar pa ni moteče.

Spusti, ki sledijo, so vsi po vrsti zelo zanimivi in tehnično zahtevni. Kot da bi imeli presežek kondicije, smo se odpeljali še na vrh Jepce (V3), kjer pa direktnega spusta v Belco nismo našli, zato smo na stezo zavili malo nižje. Opisi predhodnikov se bili precej zastrašujoči (obvezna uporaba front pivota), vendar smo ga uporabili zelo malo in kljub temu večino prevozili (dol sem stopil samo trikrat) - S6.

GPS sled

Ture v bližini:






že takoj nad Srednjem vrhom se odprejo prvi razgledi na Špikovo skupino

krmilnica za divjad je lahko uporabna tudi za druge namene:) 
tule smo šli pa peš:)
tudi proti Železnici se nadaljujejo strmi vzponi

na kolesu gre čisto pod prelaz pod Trupejevim Poldnevom 
zadnjih nekaj višincev pa je le potrebno ob kolesu

pravljično nadaljevanje proti Grajščici

bal sem se, da bo na poti kaj podrtih dreves, vendar je vse čisto

skupinska z Beljakom v ozadju

travniki v cvetju na prvi poletni dan

planina Grajščica in Špikova skupina v ozadju

vzpon proti Jepci je zelo strm, verjetno je bolje, če se na Jepcasedlu spustimo malo dol in po cesti na vrh

splača se najti tudi direktno pot v vasico Belca

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...