ponedeljek, 24. oktober 2011

Vajnež

Greben Karavank je na severno stran ostro odrezan s strmimi prepadi, južna pobočja pa so popolno nasprotje. Podobno kot pod Košuto so tudi na območju od Dovške Rožce do Stola pod vznožjem številne planine, vendar z eno prednostjo - preko Belške planine in Seče se je možno pripeljati dobesedno na vrh Vajneža. Pot lahko nadaljujemo še naprej na Stol, tokrat pa se bomo preko planine Stamare in zanimive Gajškove poti spustili nazaj v Slovenski Javornik pri Jesenicah. Tura je naporna, potrebno je veliko kondicije, tudi ugodnih vremenskih razmer in trme, zlasti za zadnji vzpon na vrh Vajneža. V kolikor gre kaj narobe se na poti ponujata najmanj dva spusta v dolino, eden s sedla Kočna, drugi s Svečce.

Turo smo pričeli na Slovenskem Javorniku in se preko Javorniškega Rovta in Pustega Rovta povzpeli pod planino Kočna, kjer se prične večkrat kritizirana nova cesta na planino Svečca. Sicer je grda in močno zareže v naravo, vendar je po mojem mnenju še vedno ustrezna tudi za turne kolesarje, saj zgornja planinska pot zahteva kar nekaj peš hoje ob kolesu in številna sestopanja. Nadaljevali smo (po bivši) čudoviti stezi na planino Seča in od tu preko melišč na pašnike pod Belščico. Od sedla pod Vajnežem se je potrebno res potruditi, saj si je potrebno izbrati najboljšo traso vzpona glede na trenutne razmere. Spust poteka preko Hrašenske in planine Stamare proti HE Javorniški Rovt, pred katero pravočasno zavijemo levo na ozko in izpostavljeno Gajškovo pot, ki nas pripelje do Javornika.

Zahtevnost vzpona:
  • V3 (do križišča za Belško planino)
  • V4 (do Belške planine)
  • V7 (vzpon po brezpotju, vozen v celoti) 
Zanimivost prečenja: P5/5 (najlepše prečenje v Karavankah, primerljivo z mulatjerami na Tolminskem)

Zahtevnost spusta:
  • S5 (mesta pod Hrašensko planino S6); sicer nekako "izgubljen" spust, saj do Hrašenske planine steze skoraj ni, pod planino Stamare pa vozimo po nezanimivi gozdni vlaki)
  • alternativa 1: S4 (iz Pustega Rovta do Javorniškega Rovta); najprej slaba steza ob potoku (S5), pogosto sestopanje, nižje na travnikih lepše
  • alternativa 2: S4 (iz Belške planine na Dobravske Rovte), zgoraj odlična serpentinasta steza, nižje preko travnikov)

Ocena

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 






pogled na Javorniški rovt s poti na Belščico

(bivša) čudovita steza do planine Seča, v ozadju krnica z melišči,
preko katerih se dvignemo na pašnike pod vrhom


na Belščici, v ozadju Golica

na vrhu, v ozadju Stol


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...