četrtek, 17. april 2014

Žbevnica

Po številnih reportažah drugih bajkerjev, je bilo potrebno pogledat, kaj nudi tura od Buzeta na Žbevnico in nazaj. Ni me razočarala, ponuja lepe razglede, travnata pobočja po grebenu, ki sem jih sicer poznal že iz sosednjih Goliča in Lipnika in zelo zanimive in tehnično precej zahtevne spuste.

Ture sem se lotil malo drugače, kot sem zasledil po opisih predhodnikov, poskusil sem s pristopom na vrh po grebenu s slovenske strani. Zato sva morala tudi preiti maloobmejni prehod Rakitovec, kjer sta bila oba carinika prijazna in nista komplicirala, sicer pa uradno prehod seveda ni dovoljen. V nadaljevanju sva z novopečenim bajkerjem Romanom pod Kavčičem s ceste  po neizraziti kolovozni poti zavila direktno na greben. Vzpon je zmeren in v celoti vozen (V4), nadaljevanje mimo Špičastega vrha do Žbevnice pa precej lepše in tekoče. Spust proti Brestu je precej zahteven (S5), od planinske koče pa je bolje peljati po cesti okoli, saj se pot spusti preko visoke skalne police.

Ture v bližini:


vzpon po makadamu proti železniški postaji je precej strm, dalje ni problema, v ozadju Buzet

kraški rob nas spremlja tudi proti Hrvaški, ta del je ravno na meji pod Kavčičemvzpon na greben, v ozadju Kavčič

nadaljevanje po tekoči stezi proti Špičastemu vrhu, sedaj smo že pri sosedihv ozadju Žbevnica in stezica do nje

začetniki gredo seveda peš:)

spust je poln ovir


nadaljevanje proti vasici Slum poteka po čudoviti gozdni stezici


Slum je precej zapuščen...

...vendar se očitno ljudje vračajo vsaj za vikende, saj se kar nekaj hiš obnavlja

spust proti žel. postaji 


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...