sobota, 29. oktober 2011

okoli Polovnika (Čez utro)

Greben Polovnika ni bajkabilen, kljub temu pa lahko naredimo zanimivo (in tudi naporno) turo, s katero ga v celoti obkrožimo. Kljub temu, da poteka večina krožne poti ob vznožju Polovnika, je makadamska in deloma asfaltna cesta po levem bregu Soče zanimiva alternativa za hrupno in prometno glavno cesto med Bovcem in Kobaridom. Na turi bomo deležni lepih razgledov na pogorje Krna, kolesarili bomo skozi zanimive vasi nad Kobaridom, na planini Zaprikraj si je vredno ogledati obnovljene strelske jarke iz prve vojne, seveda pa je omembe vreden tudi dolg in izredno tekoč spust.

Z Urbetom sva štartala iz Kobarida in se najprej po asfaltu in makadamu povzpela na planino Zaprikraj. Do tu ni težav, malo za planino pa se prične prečnica proti lovski koči pod sedlom Čez utro, ki je precej težavna, saj je marsikje odnešena in potrebno je kar nekaj sestopanja. Sledi večinoma peš vzpon od koče do sedla, nato pa čudovit spust do doline Soče. S tem načrtovane ture že nisva zaključila, saj sledi še vzpon po slabi makadamski cesti do vasi Magozd in nato lep spust po mulatjeri in mimo slapu Kozjak v dolino.

Zahtevnost vzponov:  V3 Kobarid-Zaprikraj

Zanimivost prečenja: P3/5 (cca 30% nevozno, večinoma nerazgledno)

Zahtevnost spusta: S4

Ocena

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 




planina Zaprikraj

steza proti lovski koči

pogled v smeri Krna s prevala Čez utro
Foto: Picassa (Primož Fegeš)  

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...