ponedeljek, 9. december 2013

Vremščica

Zaradi relativno nizke višine in višjih vrhov v okolici, predvsem Nanosa, me Vremščica dolgo časa ni pritegnila. Nisem si predstavljal, da bi lahko naštudiral turo z veliko stez, oziroma kolovozov. Vzel sem si nekaj časa, pomagali so MTB log-ovci in Geopedija in na koncu je izpadla zelo lepa tura, ki ji je dodaten čar dalo še lepo vreme. 

Turo smo pričeli pri Škocjanskih jamah in se direktno usmerili na stezo proti Gradišču mimo fascinantnih razgledov na kanjon reke Reke. V Gradišču nas seveda ni mikalo iti direktno po asfaltu do letališča, zato smo se usmerili na peš pot pod vasjo v dolino in nato po makadamu navzgor do glavne ceste. Tudi okoli letališča smo ubrali travniške poti (hvala Geopediji:)), kasneje pa smo se priključili planinski poti, ki nas je po klasičnem pristopu pripeljala na vrh.

Seveda tehnično zahtevnega spusta z vrha ni (oz. zanj ne vem), kljub temu pa je bil izbrani spust kar soliden (več ali manj po kolovozu), del pod železnico v Famlje malo bolj tehničen, del v kanjon Reke pa že skoraj   ekstremen (S6), ki se nadaljuje s čudovito stezo po dnu kanjona. Tura ponuja soliden spust, glavnino vožnje po stezah in kolovozih in lepe razglede (tudi na morje in zlasti na divji kanjon reke Reke), s čimer je vredna, da se jo, zlasti v pozni jeseni ali zgodaj spomladi, ponovi. Manjka samo kakšna koča na proti vrhu, saj bi se pivo lepo prileglo:)

Ocena ture:
  • V3 grebenska pot od Čebulovice (proti vrhu V4)
  • S3 dod vrha do železnice
  • S4 (železnica-Famlje)
  • S6 (spust v kanjon Reke)


Ture v okolici:






za začetek ena skupinska 
pogled na vasi nad prepadnimi stenami je impozanten, v ozadju naš vrh, Vremščica


travniške poti okoli letališča
leti, leti...kolo:)


pot proti Čebulovici
pod železnico se bo potrebno malo potrudit

tudi če si majhen je včasih prednost:)


proti vrhu se svet odpre


pot proti vrhu gre skozi obsežne travnike, zadnji čisto na vrh je kar precej strm


na vrhu z razgledom na morje


z vrha, Borut


Matija

Roman

moja malenkost.. že na lepem kolovozu pod cesto za Košano



pod progo proti Famljam 


del od železnice do vasi je kar zahteven


nič ne kaže, da se bliža vratolomen spust:)

čudovita potka ob reki Reki





Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...