četrtek, 2. maj 2013

Čemšeniška planina

Še eden od zanimivih Zasavskih vrhov, ki ga je vredno obiskati. Ob raziskovanju najbolj zanimive variante, sem pazil, da je bilo ob vzponu čim manj asfalta in makadama, ob spustu pa čim več stez. Mislim, da je izbrana varianta vzpona kar ustrezna, spust pa bi, kot pišem v nadaljevanju, malo spremenil.

Vzpon  do vasice Limovce je zlasti v drugem delu precej orientacijsko zahteven, ponuja pa lepe razglede na hribovske vasi in vikend naselja. Do Prvin sem nadaljeval po makadamu, kjer se prične precej zahteven vzpon, ki je verjetno ob suhem v celoti vozen, tokrat pa sem moral v koreninastem delu (ki ima sicer obvoz) in še enkrat višje, nekaj metrov peš. Na grebenu se odprejo razgledi na južno stran in na gola travnata in strma pobočja proti Čemšeniku, ki so se mi zdela zelo vabljiva za spust. Malo naprej od koče se dol spusti ozka potka, ki je bila zaradi strmine in drsljive podlage le delno vozna (sestopal sem na zavojih in še na enem mestu tik pred koncem najtežjega dela). Nižje se spremeni v lepo gozdno stezo, ki se izteče v vas Jesenovo.
Omenjeno stezo sem izbral glede na razpoložljive informacije, ki jih na netu ni bilo ravno na pretek. Naknadno sem izvedel, da so južni travniki Čemšeniške botanično zaščiteni in da je (bo) vožnja po pobočjih prepovedana in ker je hkrati steza zelo zahtevna, vožnje v tem delu ne priporočam. Seveda kljub temu ni skrbi za zaskrbljenost, saj se gotovo najde kakšna lažja in lepša alternativa.

Iz vasi Jesenovo sledi vzpon na sedlo, kjer se vrnemo na savinjsko stran in dol, najprej po makadamu, nato po stezi do Zajčeve koče. Po kratkem vzponu sledi lep in nezahteven spust v Tabor.

GPS sled zaradi prepovedi vožnje po južnih pobočjih ni objavljena.

Ture v okolici:


Zahtevnost vzpona:
  • Ločica - Prvine: V3
  • Prvine - koča V5
Zahtevnost spusta:
  • koča-Jesenovo: S4 (prvi del po travnatih pobočjih S6)
  • Zajčeva koča-Loke S3


Ocena:

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 

lepa pristopna potka do koče

zelo zahteven, strm prvi del spusta od koče


nižje v gozdu poteka lep spust po širrki poti

Zajčeva koča

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...