nedelja, 10. julij 2022

Lepenatka

Meni eden najbolj všečnih hribov, sploh zaradi lepega razgleda in lepih pašnikov, kljub temu, da je malenkost nižja, jo veliko raje obiščem kot sosednji skalnati Rogatec. Zanimiva je tudi pozimi, saj ponuja odlično smuko, ko je višje v gorah še nevarnost plazov.

Sicer pa je bila do lani s kolesarskega vidika neznanka, nikakor nisem mogel skombinirat nekega smiselnega kroga, zato do sedaj ni našla mesta na tej strani. Toda Robi, ki jo je med dopustom malo bolj podrobno raziskal, je našel spust v dolino Podvolovjeka v smeri slapa Cuca, z majhnim peš raziskovanjem pa je na koncu prišla kombinacija, ki jo bom opisal. 

Vzpon do Zgornjega Špeha nič posebnega po asfaltu, nato gozdna cesta pod Rogatcem na travnike pod Lepenatko, vzpon na vrh je z malo kombiniranja skoraj v celoti vozen, peš sem šel le malo po vrhom, sicer pa je zahteven (V6, mesta V7). Najprej spust na jug po grebenu v smeri Sv. Lenarta, vožnja tekoča po ozki stezici, idealno za učit pivote. Pri lovski preži (kjer se sicer konča cesta iz juga) zavijemo desno po lepi stezi proti planini, steza zanimiva, mestoma zahtevna in lepo vozna. V prihodnje naj bi jo povozila cesta, torej naj ponavljalci pohitijo, če jo hočejo videt še v lepi izvedbi...

Vzpon na ramo pod vrhom po strmem makadamu zelo zahteven (V6). Na vrh še enkrat nismo šli, raje smo se v družbi hudih bikov spustili na sedlo, kjer pa nikakor ni bilo moč najti steze na sever v Podvolovljek. Po dolgem iskanju in peš raziskovanju smo jo našli šele v gozdu pod pašniki. Spust mimo slapa Cuc je zahteven in vreden obiska, težavnost S6 (mesta S7), sicer pa sem razen enega vlažnega dela nekje na polovici zvozil vse.

Na koncu se je nabralo 1250 zahtevnih višincev in zadovoljstvo po lepi, čeprav še vedno zahtevni tudi. Žal je gora še vedno primerna le za tiste s precej kondicije in tehničnega znanja (vsaj opisana varianta)


GPS sled
vzpon na vrh je naporen
proti planini pod Lepenatko

na spustu proti slapu Cuc, nekoč ena večjih hojk, danes podrta od starosti
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...