ponedeljek, 13. avgust 2012

Ratitovec


Kljub le dobrih 1500 m nadmorske višine, je tura na Ratitovec zelo ekstremen zalogaj. Ne preseneča me, da opisov skoraj nikjer ni najti, temu je verjetno pripisati zelo zahtevnih zadnjih cca 150 višincev proti koči in zelo zahteven spust do Prtovča.

V zadnjih letih je nova cesta preko planine Klom na Pečano omogočila lep in kratek cestni dostop tik pod vrhnji plato, zlasti pa omogočanje krožne ture. Kot rečeno se je potrebno od planine Pečana dalje še vedno zelo potrudit, osebno sem kar nekajkrat sestopil iz kolesa in šel peš, kljub vsemu pa tura zaradi tega ni moteča.

Spustila sva se čez Razor v Prtovč, kjer je zlasti zgornji del do cca 1300 nad. višine zelo zahteven. Recimo trije do štirje deli so prava poslastica in v celoti vsega nisem prevozil. Nižje se pot unese, vendar je še vedno težka, zlasti zadnji del proti vasi gre po zoprni poti polni kamnov. Nadaljevala sva z vzponom na Povden, ki me je presenetil zaradi precejšnje strmine, ki je nisem pričakoval, vendar sva ga kljub že 1250 višincev v nogah prevozila v celoti. Sledil je že znani spust v Zali log, ki ga tokat ocenjujem precej blažje, kot sem ga ocenil pred leti.

Zahtevnost vzponov:
  • V3 (do planine Pečana čez planino Klom)
  • V7 (mesta V7) od planine Pečana do koče
  • V4 (Prtovč-Povden)
Zahtevnost spustov
  • S6 (mesta S7) od vrha do vstopa v gozd v Razorju
  • S4 (ostalo do Prtovča in od povdna do Zalega loga)

GPS Ratitovec

Ture v bližini:


Ocena

Dejavnik zabave:
Pokrajina:
Kondicija:
Tehnika:







v vasi Prtovč se asfalt konča

planina Klom, do katere so pred kratkim zgradili cesto, izgleda da se planina obnavlja

brez komentarja...



zahtevni vzponi proti koči

pričetek od koče je lep in enostaven...


...vendar se težave hitro začnejo, eden zanimivejših odsekov




Razor izgleda že skoraj visokogorsko, tu se največje težave končajo


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...