sreda, 8. junij 2022

Zasavski krog (Kal-Govce-Šmohor)

Tura je bila že nekaj časa na ogledu, večino trase sem seveda prevozil že prej, posebej je zanimiva zaradi redko obiskanega in precej ostrega grebena Ostrega vrha in Govc, ki poteka od Kala do Laškega južno od doline Rečice in kjer pod Govcami poteka čudovita prečnica, idealna za MTB, enaka tistim najlepšim v Karavankah. Slabost trase je bil asfaltni dostop do steze pa tudi nekega pametnega spusta po mojem okusu nisem poznal, zato sem opravil nekaj "terenskih raziskav" in zdi se mi, da sem našel pravo kombinacijo. 

Vzpon iz Savinjske doline na Hom in naprej pod zahodnimi pobočji Kamnika poteka večinoma po stezi, kar je tako blizu civilizacije skoraj pravi čudež. Od Kala smo nadaljevali preko smučišča in se večinoma po stezi in čez pašnike spustili direktno do križišča ceste iz Hrastnika, ki jo je potrebno le prečiti in takoj za kmetijo se prične prečenje grebena Ostri vrh-Babe. Edina težava je vzpon na Ostri vrh, kjer je potrebno kolo nositi cca 30 višincev, saj je teren izredno strm. Nadaljevanje je nato precej izpostavljeno in tekoče, sploh nimaš vtisa, da si v sredogorju. Pod Babami se elegantno nebajkabilnemu grebenu izogneš po levi strani po v celoti vozni stezici. Pod Govcami sledi že omenjena prečnica, ki ji lokalci rečejo pravljična dežela, kar si nedvomno zasluži. Tudi spust v Rečico je bil nov, mimo bivše lovske koče, teren pa mešan, od makadama, steze in gozdne vlake, žal boljšega ne poznam. 

Za "poslastico" smo opravili še en vzpon iz Rečice na Šmohor, tudi tega skoraj v celoti po gozdnih vlakah, Spust v Tremerje je seveda poznan in  vedno zanimiv. 

Končni vtis: tura je težja od klasičnega prečenja Kal-Šmohor, vendar precej bolj divja, samotna in zanimiva, vsaj enkrat letno je sigurno vredna ponovitve.

GPS sled Strava

Ture v bližini:

- Šmohor

- Čemšeniška-Šmohor



prvi postanek pod Homom


naslednji na travnikih pod Kalom


Pravljična dežela

vsi nasmejani:)

kot v Alpah:)








1 komentar:

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...