torek, 20. junij 2017

Bistriška planina (Italija)

Tura nad Kanalsko dolino na Bistriško planino je, kot kažejo sledi na stezah, s strani bajkerjev že zelo obiskana.  Naštudiral sem dva vzpona in dva spusta, saj se s Štajerske za manj kot 2 tisoč višincev, ne splača vozit:).
Z Borutom sva startala na spodnji postaji žičnice na Višarje in nato po kolesarski stezi do Ukev in gor v klanec po asfaltu do kapelice pod Zahomško planino, kjer se pričnejo prvi razgledi tudi na severno stran. Nadaljevanje proti Bistriški planini poteka mimo razglednih pašnikov, večinoma po makadamu, nazaj dol pa sva jo ubrala po planinski poti 507, 508 in 509 v dolino Bartolo. Steza je čudovita, tekoča in skoraj brez ovir, zgoraj že zelo zvožena od predhodnikov, v sredini od lovke koče dalje precej izpostavljena in ozka, spodaj pa zopet širša, vendar še kar izpostavljena, saj so jo italijanski graditelji med vojnama zgradili direktno v najbolj strm del doline. 

Po duhamornem vzponu po makadamu nazaj na Zahomško planino je sledil drugi, morda še bolj zanimiv spust, v prvem delu po isti stezi št. 508, spodaj pa po nemarkirani stezi (vzhodno od 508, ki gre po makadamu) direktno v Žabnice. Očitno je med bajkerji precej poznana, saj je čudovito vozna, z mnogimi hupsli in po mehki listnati podlagi. Ker se tiče spustov, oba opisana gotovo sodita med lepše v okolici Slovenije. 


Zahtevnost ture:
  • Ukve-Bistriška planina: V3 (del od konca asfalta do Zahomške planine V5)
  • Bistriška planina-Val Bartolo: S4 (508 in 509 S5 izpostavljeno, ozka stezica pod lovsko kočo)
  • Val Bartolo-Zahomška planina: V4 (makadam)
  • Zahomška planina-Žabnica: S4 (tekoče, mehko po listju, zabavno, malo tehničnih detajlov)razgled na Montaž in Viš iz Zahomške planinemalo zabave pod bistriško planino...kondicije je še dovolj:)


pričetek je zelo idiličen
nadaljevanje ponuja še več razgleda na gore čez dolino, prične pa se tudi malo zahtevnejša steza

malo adrenalina mora bit
bivša mulatiera


razgledi iz drugega spusta

eden redkih malo zahtevnejših odsekov...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...