sobota, 8. oktober 2016

Uršlja gora na zahod

Uršljo goro smo obiskali že večkrat, spustov v dolino, ki se ponašajo z občutno višinsko razliko, pa je z vrha kar nekaj, tokrat smo ubrali enega lepših in sicer z vrha mimo Naravskih proti Žerjavu. Vzpon smo pričeli v Črni in se, kot je dejal Taubi "okoooli dveh hribov":), čez vasico Javorje in Slemena, vendarle približali južnim pobočjem gore. Delno makadamski vzpon čez Javorje poteka res malo okoli, vendar je zaradi vožnje mimo urejenih gorskih kmetij na južnih pobočjih, precej lepši, kot krajša varianta globoko po senčni dolini. 

Na vrh, ki se v zadnjem delu ponaša z zelo zahtevnim vzponom, sva s Taubijem "primlinčakala" brez pavziranja, ostali sotrpini pa so baje sestopili s kolesa le enkrat - niso pa povedali za koliko metrov...

Spust proti Naravskim v zgornjem delu postreže celo s precej zahtevnimi sklanimi vložki, nižje pa hitro postane zelo tekoč. Prava poslastica pa se prične za Obretanom, kjer se prične lovska potka, ki se najprej počasi vzpenja, nato pa po odprtem grebenu spusti skoraj do prvih hiš v Žerjavu. Steza je gotovo ena lepših in zanimivejših daleč naokoli, še najbolj pa spominja na spodnji del spusta v Železno Kaplo iz Obirja.  

Za zaključek smo se, seveda z avtomobili, zapeljali še na vzhodno stran Uršlje, kjer so nas na kmetiji Ravnjak, razvajali z okusno ovčetino izpod peke.

Ture v bližini:


malo smo še oddaljeni

skupinska z vrha

pričetek najlepšega dela

določeni deli so malo izpostavljeni





skoraj kot v parku


že skoraj kičasto med resjem

še se vrnemo:)

2 komentarja:

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...