petek, 16. december 2011

Rodica

Južna pobočja grebena južnih bohinjskih gora so bila v preteklosti lepo povezana s številnimi mulatjerami, do sedaj so se lepo ohranile na vzhodnem koncu (okolica Soriške planine) in na zahodnem koncu (Razor), žal pa jih je vmes najedel zob časa ali pa "prekategorizacija" v traktorske ali gozdne ceste. To je tudi razlog, da prečnice od Podbrda do Razorja ne uvrščam med top MTB SLO. Ker pa je območje kljub vsemu dovolj zanimivo, sem se odločil, da med najlepše ture uvrstim turo na Rodico. Omenjena spada med najzahtevnejše na tej strani, sploh je ekstremen zadnji vzpon na sedlo pod vrhom Rodice in tudi prečnica med Znojilami in dolino.

Turo pričnemo v Koritnici in nadaljujemo po asfaltni cesti do Ruta, kjer se prične mekadam, ki se vedno strmeje vzpenja pod pobočja Rodice. Ko pridemo na pot, ki pelje proti planini Razor, je še sve normalno, zadeva pa se drastično spremeni, ko zavijemo desno gor proti Rodici. Pot se dobesedno postavi pokonci, strmina in tehnična zahtevnost je tako huda, da sem najprej kolesaril po cca 50 višincev, proti vrhu pa samo še 50 dolžincev. Z močno voljo je vozno praktično vse! Že pod sedlom sem dosegel meglo, tako da se na vrh nisem podal. Spust je zanimiv in najprej poteka po smeri vzpona, na prvi serpentini na cesti pa gremo naravnost dol in po prečnici proti Stržišču, ki žal zaradi gradjne traktorske poti na mestu nekdanje mulatjere, ni več pretirano zanimiva. Nadaljeval sem do vasi Znojile, kjer se prične solidna gozdna cesta in steza do vasi Obloke. Ker se mi še vedno ni dalo spustiti v dolino po cesti, sem v vasi vprašal, ali obstaja kakšna pot direktno v Koritnico in dobil odgovor, da je nekoč nekaj bilo, sedaj pa nihče več ne hodi. Peljal sem se pogledat in našel solidno pot, ki jo vmes prekineta dve grapi, iz katerih je potrebno na kratko peš, madaljevanje in končni spust praktično do prvih hiš v Koritnici pa je spet solidno. Tako sem našel spust iz Rodice, ki poteka v največji meri po stezah in makadamu.

 

Tehnični podatki

Dolžina: 32,6 km
Višina: 1856 m
spust: 1860 m
Trajanje: 06:50 h
Datum: 14.07.2009

Ocena

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 



3 komentarji:

  1. Jaz sem to v spodnjem delu sicer malo drugače odpeljal, se pa da podaljšati spust proti Rutu in potem malo kasneje zaviješ na prečko proti Stržišču.
    https://picasaweb.google.com/117203276181969104622/Rodica#

    Lepo videt da se še komu da opisat kje se vozi!

    LP, Boris

    OdgovoriIzbriši
  2. Včeraj odpeljali to turo, po Borisovem opisu. No, nismo našli odcepa za Grant, pa smo malo nižje naleteli na označen odcep. Prečnica med vasjo Rut in vasjo Stržišče je sedaj normalno prehodna, saj je zgrajena nova vlaka do kmetije Lonik. V Stržišču smo zavili nazaj v dolino, saj je vročina naredila svoje. Sicer pa je tura čudovita, dokaj naporna, vasice pod Rodico pa delujejo naravnost pravljično.

    OdgovoriIzbriši
  3. Turo odpeljali po Borisovem opisu, in sicer v soboto 19.06.2021. Od Ruta v Tomčevo grapo in navzgor do Lonika je sedaj nova gozdna cesta, ostalo je nespremenjeno.

    OdgovoriIzbriši

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...