petek, 18. november 2011

Rezijanski Skutnik

Tura v celoti poteka po italijanskem ozemlju, ker pa se kljub vsemu prvi del prečenja dotika državne meje in ker je pogorje vpeto v Julijske Alpe, s čudovitimi razgledi na dolino Soče in gore nad njo, se mi zdi smiselno, da jo uvrstim med najlepše MTB ture.

Turo pričnemo po asfaltu in se preko slikovitih rezijanskih vasi povzpnemo do Korita, najvišje ležeče vasi, kjer se prične strmejša in s kamni betonirana cesta do planine Kot. Tu se prične zahtevna mulatjera do grebena Rezijanskega Skutnika, ki sem jo prevozil do cca 150 višincev pod vrhom, vendar je bilo potreno ustavljati in dihati vsakih 100 dolžinskih metrov. Trud je poplačan na vrhu, kjer se pričnejo čudoviti razgledi na vse strani in tudi na nadaljevanje poti po grebenu proti zahodu. Iz Skutnika sicer izgleda, da je greben precej bolj nazobčan in da ne bo veliko vozno, vendar je v praksi precej drugače, peš je potrebno le nakajkrat, kar pa ne moti vtisa celotne ture (kot je to recimo na turi na nasprotni strani Rezije, med Gilbertijem in pod Žrdom). Pričetek spusta je precej izpostavljen, vendar hitro postane tekoč in samo doda odlično oceno celotni turi - vse spoštovanje tistemu ki jo je našel in prvi prevozil:)

Ocena ture:

  • V3 (do Korita)
  • V4 (od Korita do planine Kot)
  • V7 (od planine Kot do vrha)
  • zanimivost prečenja P5/5
  • S5

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 






pogled proti Soči in Krnu

pogled proti zahodu, celotno prečenje je na dlani

z vrha, spodaj pogled na pristopno mulatiero

čudovito...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...