torek, 25. oktober 2011

okoli Begunjščice


Idejo za turo sem dobil z znane internetne strani, po ponovitvi pa se strinjam, da je opisana kombinacija sicer zelo naporna, vendar tudi zanimiva. Tura vključuje prečenje zanimivih planin pod Stolom in Vrtačo, na Zelenici nas obkroža že prava visokogorska pokrajina, pravi turni kolesar seveda ne sme spustiti Bornove poti (čeprev je lažja v nasprotni smeri), na južni strani pa za zaključek sledi še spust v Rodine.

Štartal sem pri jezeru v Završnici in nato po makadamu do Valvazorja, nato desno po gozdni poti preko Žirovniške, Zabreške in Smokuške planine proti Tinčkovi koči, pred katero prečimo jugovzhodna pobočja Stola po čudoviti, ozki in izpostavljeni stezi. Sledi vzpon po slabem makadamu preko Smokuške planine na Zelenico in spust, najprej po cesti nato po stezi do Ljubelja. Tu se prične Bornova pot, katere začetek je primerljiv s precej bolj znano Val Unio v Švici. Do Prevale se pot konstantno vzpenja in kot da teh višincev ne bi bilo dovolj, sledi še en divji vzpon po makadamu proti izviru Rože. Poskusil sem po poti proti Roblekovemu domu, vendar sem se zaradi preveč pešačenja obrnil, držim se namreč načela, da grem s kolesom samo tja, kjer je možno kolesariti čez 90% odseka. Za Tomčevo kočo sledi zanimiv spust na Kališča in proti Rodinam.

Zahtevnost vzponov:
  • V4 (Završnica-Valvazor)
  • V5 (Tinčkova koča-Zelenica, zaradi mokre ceste mesta V6)
  • V6 (Bornova-izvir Rože)
Zanimivost prečenj: P5 (Valvazor-Tinčkova Koča in Bornova pot)

Zahtevnost spustov:
  • S4 Zelenica - Ljubelj (zgoraj spust po cesti, spodaj po lepi stezi po gozdu)
  • S4 Tomčeva koča - Rodine (mesta S5; sicer ne pretirano zanimiv spust)

 

Ocena

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 





ena izmed planin pod Stolom

Bornova pot


jezero v Završnici

Foto: Picassa (Alenka Mihorič)

2 komentarja:

  1. Predvidevam, da gpx datoteka pri poteh, kot je recimo tale, kjer je na strani ni pripete, ne obstaja?

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako je, vseh GPS datotek žal nimam

    OdgovoriIzbriši

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...