petek, 21. oktober 2011

Konjščica-Zajamniki

Južne planine Pokljuke so znano turistično območje, med njimi pa posebno mesto zavzema planina Zajamniki, ki upravičeno velja za najlepšo v Julijcih. Večinoma vse so doseljive z avtom, poiskali smo tiste, kjer to še ni mogoče, zato se je za pristop s kolesom, potrebno malo potruditi. Tura ponuja popolno doživetje, od čudovitih razgledov po planinah, nad katerimi v ozadju kraljuje Triglav, do precej zahtevnega spusta, ki se zaključi pri prvih hišah v Srednji vasi.

Turo smo začeli v Srednji vasi in se po cesti povzpeli na Uskovnico, kjer se pričnejo odpirati razgledi na višje gore nad planino. Tu se prične zahtevnješi vzpon po slabem makadamu na planino Konjščica, kjer je pod okoliškimi dvatisočaki, ki se dvigujejo direktno nad planino, pravo mesto za okrepčilo. Nadaljevali smo po precej zahtevni stezici proti Rudnemu polju in dol na planino Praprotnico in po cesti do Zajamnikov. Po obveznem fotografiranju na planini smo pričeli spust po razritih gozdnih vlakah in singlah mimo planine Javornice in planine Četeže do Srednje vasi.

  • Zahtevnost vzpona: V4 (od Uskovnice do Konjščice V5)
  • Zahtevnost spusta: S5 (pod Konjščico in od planine Četeže do doline, pod Zajamniki S4)
Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 

planina Konjščica in Viševnik

prečetek potke pod planino je precej zahteven

najvišja slovenska ulica...
  
...in tudi najlepša


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Peca Black hole

Ko je zunaj sneg ali pa slabo vreme, se prileže popestritev, ki je ne bi pričakoval... Slišal in gledal sem posnetke MTB kolesarjenja po pod...