nedelja, 10. januar 2021

Vidova gora - Brač

Jadran s svojimi MTB destinacijami ni moja prva izbira. Zgodilo pa se je, da je bilo v celotnih Alpah slabo vreme in potrebno se je bilo ozreti za alternativno destinacijo. Odločili smo se za Omiš z okolico. Poleg ture na Mosor, ki je tudi opisana v blogu, smo se en dan odpravili s trajektom na Brač. Turo sem načrtoval na pamet, le s pomočjo kart in internetnih opisov (Strave heat takrat še ni bilo) in nastala je čudovita tura.

Startali smo na Bolu in jo po zanimivi makadamski cesti mahnili poti zahodu, mimo lepo vzdrževanih vinogradov, po malo arhaični obali, saj je še ni dosegel turistični vpliv. Le ta je dobesedno za vogalom, saj so ravno ob našem obisku delali novo cesto iz planote do morja. Mi smo se na planoto povzpeli še po stari, serpentinasti makadamski cesti, od koder smo po lepem gozdu, ki ni dajal vtisa, da smo na morju, povzpeli na Vidovo goro. 

Obiskal sem že veliko koncev hrvaške obale, razgled iz Vidove gore na spodaj ležeči Bol z Zlatnim ratom in okoliške otoke, sodi gotovo med najlepše do sedaj (poleg recimo razgleda iz hotela pri Lovranski Dragi, iz Lubenic ali iz Sv Mihovila na Ugljanu). Dodatno razgled popestrijo strme prepadne stene, najbolj pa se splača priti gor zaradi pogleda na Zlatni rat, ki je od zgoraj najbolj fotogeničen.

Spust je bil popolna neznanka, na karti je bila označena neka pot in šli smo jo probat. Na srečo je bila pohodna in precej zanimiva (S6, zgoraj kamnita, spodaj vedno lepša). Končni vtis je bil odličen, tura ponuja izredne razglede, vožnjo po raznoliki pokrajini in na koncu še pravi mtb spust.

GPS sled

zanimivost ture:    😃😃😃😃😃

težavnost:             😃😃😃 ☺☺     

tehnika:                 😃😃😃 ☺☺

pokrajina:              😃😃😃😃😃  




prvi del poti ob obali mimo lepo obdelanih vinogradov...


in vabljivih zaliviv spodaj...







zanimivi detajli na planoti, lokve so pomladi še polne


razgled, za katerega se je splačalo priti gor

malo smo naredili tudi foto sessiona:)



spust je klasično primorski...kamnit



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...