ponedeljek, 29. avgust 2016

Korošica nad Ljubeljem

Tura seveda med turnimi kolesarji ni nova, zaradi opisov o "zloglasnem" vzponu, pa se je dolga leta nisem in nisem lotil. Zaradi pomanjkanja časa čez vikend, se mi je zdelo, da bi navedena tura bila prav primera za petek popoldan in tako smo se trije največji "norci" odločili, da poskusimo, koliko je vozen ta famozni klanec.

Klanec je dolg 4,50 km, kjer premagaš 650 višinskih metrov, torej je naklon kar precejšen, zlasti, ker je vmes nekaj malega izravnav, zato smo vzpon vozili od serpentine do serpentine, vmes pa hlastali za zrakom. Poseben problem je seveda grušč, ki je tudi glavni razlog, da so določeni deli za mene nevozni. Glede na opise predhodnikov pa teh delov ni bilo tako veliko, kot sem pričakoval. Odpeljal nisem le treh serpentin v spodnjem delu (kjer ima z Lado Nivo težave tudi pastir, kot je povedal na planini) in nekaj metrov v zgornji tretjini. 

Planina je redno oskrbovana, oskrbnika sta zelo gostoljubna in ker je na izredno lepi lokaciji s čudovitimi pogledi na okoliške vrhove, je tudi sicer vredna obiska. Mi pa gor nismo prišli zaradi romantičnih razgledov, ampak zaradi pričakovanj o, baje, čudovitem spustu po lovski poti nazaj na Ljubelj. In glede na videno in prevoženo (razen enega ovinka v celoti) bom počasi verjel, da znajo lovci trasirat in vzdrževati svoje poti veliko bolje, kot planinci (podobno lepa je tudi lovska pot iz Obretana v Žerjav). Spust se prične z nekaj serpentinami in čez korenine, v spodnjih dveh tretjinah pa se nadaljuje čez ostre serpentine, kjer brez znanja pivotov skoraj ne gre. Po prevoženem lahko ocenim, da gotovo spada med lepše in zahtevnejše v Sloveniji.

Splošen vtis o turi je pozitiven, res pa je, da zaradi zahtevnega vzpona in tudi spusta, množičnega obiska nikoli ne bo imela.

Ocena ture:
  • V7 (zelo zahteven vzpon, po veliki strmini in težkem terenu, določeni deli pogojno vozni)
  • Prečenje: P 5/5 (ozka pot, v celoti vozna, blag spust)
  • S6 (spust s stalnimi, vendar voznimi detajli)
Ture v soseščini:
pričetek v gruščudoločeni odseki so na meji voznosti

fotka ne prikaže prave strmine, bolj jo prikaže obraz:)

podlaga postaja boljša

kaj mi je tega treba bilo:)

višje v gozdu je podlaga boljša

končno olajšanje

proti Košuti


pastirska malica...

zaslužen počitek...


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...