sreda, 1. avgust 2012

Stol (Karavanke)

Tura do Vajneževega sedla je že opisana v lanskih poročilih, tokrat sledi nadaljevanje proti Stolu. Kot opisano že v turi na Vajnež, tudi za nadaljevanje velja, da sodi med najlepše v Sloveniji. Od prejšnjega opisa do pod Vajneža se je zgradila nova cesta do planine Seča, ki je kar močno zarezala v pokrajino in uničila nekaj najlepših mest za fotografiranje. Ostalo je še vedno fenomenalno, enako pa se čudovito prečenje z norimi razgledi, tokrat tudi na avstrijsko stran, nadaljuje tudi proti Stolu. Sestopiti je potrebno na nekajkrat za nekaj metrov, po stiku s potjo, ki pride od Valvasorjevega doma, pa je za cca 100 višincev potrebno kolo tudi nositi. Ko pridemo na travo v dolinici med vrhom in domom, se do doma lahko tudi pripeljemo.

Spust je zelo zahteven, takega nisem pričakoval in ga uvrščam med težje v Sloveniji, sploh del od vrha do cca 1600 nv. Dodatno zahtevnosti prispeva tudi velika višinska razlika, saj tudi del pod Valvasorjem ni lahek, sploh ker sva izbrala manj tekočo varianto, nekoliko levo od glavne poti.

Zahtevnost vzpona:
  • V3 (do križišča za Belško planino)
  • V4 (do Belške planine)
  • V5 (proti Vajneževemu sedlu)
Zanimivost prečenja: P5/5 (najlepše prečenje v Karavankah, primerljivo z mulatjerami na Tolminskem)

Zahtevnost spusta:
  • S6 (do cca 1600 nv)
  • S4 (nadaljevanje do doline)

Ocena

Dejavnik zabave:
Pokrajina:
Kondicija:
Tehnika:
 
 
 

gfaf poti od Vajneževega sedla


prečenje nad planino Seča

proti Vajneževemu sedlu


proti Stolu je bolj izpostavljeano na obe strani

pod Finžgarjevo skalo, tu se prične najtežji del spusta

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...