nedelja, 10. maj 2015

Matajur

Ponovitev Matajurja, ki nikoli ne razočara... Tokrat smo spust opravili v Sovodnje in strinjam se, da je to boljša izbira, saj se po stezi spustimo praktično v dolino. Sicer pa je spust precej tekoč, ovire so redke in je primeren tudi za manj izkušene AM-jevce.

Vzpon poteka najprej po asfaltu nato po makadamu, kjer ni težav (če je kondicija, vzpon je dolg), nato preidemo na lepo mulatiero, ki se zaključi na travnikih in zadnji del po poti mimo planšarije je precej zahteven (V5)

GPS sled

verjetno ena bolj fotografiranih točk

mulatjera proti vrhu je brez ovir

koliko kolesarjev je na fotki?

proti vrhu


gremo dol 


malo smo se šli še foto shootinga:)...

vmes je potrebno tudi malo gor in dol, vendar nič motečega

to so najtežji detajli na turi

zadnji del spusta tik pred vasjo Gorenji Barnas




opis iz 2011

Čeprav najlepši spust z Matajurja poteka v celoti po italijanski strani, se mi kljub temu zdi smiselno, da je uvrščen med najlepše MTB ture v Sloveniji. Matajur je pozicioniran na odlični lokaciji, saj se z vrha ponujajo odlični razgledi na Julijce in Dolomite, pa tudi severni del Jadranskega morja je v lepem vremenu kot na dlani. Tura tehnično ni pretirano zahtevna, zelo je primera za kakšnega nadobudnega začetnika z osnovno kondicijo.

Turo smo pričeli v Idrskem in se kar po glavni cesti odpeljali na Livek, nadaljevali do zadnjih vasi pod Matajurejm, kjer se prične makadam, za Mrzlim vrhom pa precej zahtevnejša in zaraščena mulatjera. Končni vzpon po južnih pobočjih proti vrhu poteka po strmi poti  in ta del je tudi najtežji del ture. Spust poteka po najdaljšem grebenu v smeru juga in je ena sama uživancija; samo dol, dol in še enkrat dol...končali smo v vasi Mecana in imam občutek, da bi se z malo orientacije dalo pripeljati vse do Špetra...

Zahtevnost vzpona: V3 (zadnji vzpon proti vrhu S4)
Zahtevnost spusta:  S4


Ocena

Dejavnik zabave: 
Pokrajina: 
Kondicija: 
Tehnika: 



razgledi preko Soče so prekrasni



Foto: Picassa (Boštjan Berlec)


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zermatt

Pa se je zgodilo... Po covidnih mukah, vmes se je vrinil še Megavalanche, lanskem slabem planiranju, je vendarle na vrsto prišel tale Zermat...